Familjen och barnets psykiska hälsa - Kihlbom, Magnus (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Familjen bildar den primära grogrunden för det växande barnets personlighet. Barnets utveckling till en individ med karakteristiska sätt att vara sker i samspel med medlemmarna i den familj barnet föds in i. Magnus Kihlbom diskuterar i denna artikel betydelsen av den tidiga socialiseringen för barnets psykiska hälsa. I socialiseringen ingår uppfostran, dvs den medvetna påverkan som syftar till att utveckla ett bestämt beteende och vissa inre normer hos barnet. Men samtidigt innebär socialisering så mycket mer, främst de processer på omedveten nivå som låter barnet med hjälp av identifikationer införliva ideal, tabun och normer. På detta sätt blir familjen den viktigaste jordmånen både för barnets permanenta personlighet och för dess utveckling till en kompetent individ med förmåga att fungera i samhället. Freuds definition av psykisk hälsa som förmåga att älska och förmåga att arbeta utvecklas av författaren på ett sätt som tydligt visar att begreppet är mer kom plicerat än den till synes enkla definitionen ger vid handen. Beskrivningar ges av olika dysfunktionella mönster i familjen och av dessas möjliga konsekven ser för barnets psykiska hälsa och utveckling. Tidigt stöd till föräldrar i deras samspel med barnet under stryks som en betydelsefull väg till goda relationer i familjen och till en gynnsam utveckling för barnet