Barn som far illa i flyktingfamiljer - Janson, Staffan; Lannemyr, Ewa; Lindsten, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Det finns idag betydande kunskaper om konsekvenserna av det våld som många flyktingbarn utsatts för i samband med krig och förföljelse. Kunskaperna om barn som far illa i flykting- och invandrarfamiljer är däremot ostrukturerade och mycket lite diskuterade i både nordisk och internationell litteratur. Denna artikel bygger på en undersökning som gjorts vid socialförvaltningen i Karlstad och en enkätundersökning till barnavårdscentralsköterskor runtom i landet, som har stor erfarenhet av invandrar- och flyktingfamiljer. Resultaten talar för att flyktingbarn har en ökad risk att fara illa i sina familjer, åtminstone under de första åren i det nya landet. Det förefaller också vara så, att man på barnavårdcentralerna känner en stor osäkerhet inför hur misstankar om barnmisshandel i invandrarfamiljer skall hanteras. Artikeln avslutas med en diskussion om riskerna för eventuella felbedömningar och ett förslag till hur man kan strukturera sina bedömningar.