Kulturbundna syndrom och höga sjuktal. Finns det ett samband? - Löfvander, Monica (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Invandrarna i Sverige har en hög frekvens av förtidspensioneringar även i unga år. Detta sociologiska fenomen kan ha en rad orsaker. I denna artikel diskuteras patienters och läkares skilda förklaringsmodeller till sjukdomars uppkomst och förlopp, tids- och gruppspecifika symtomuppfattningar samt om sådana olikheter kan ge upphov till diagnostisk osäkerhet hos läkarna och därmed öka benägenheten för onödiga utredningar och långa sjukskrivningar. Som exempel beskrivs olika kulturbundna föreställningar om smärta. Vidare ges praktiska råd till läkare och vårdpersonal inom primärvården för att minska svårigheterna i den transkulturella konsultationer .