Social utblick: Skall den svage bära dubbel börda? - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
En funktionshindrad eller svårt sjuk har ofta inte bara att bära bördan av sin situation. Under små ekonomiska omständigheter tvingas han också leva på en låg Ievnadsnivå. Till yttermera visso drabbas han dessutom av extra utgifter för tjänster som hänger samman med hans behov av service och omvårdnad. Kraftiga avgiftshöjningar har under senaste åren drabbat ett flertal för funktionshindrade viktiga samhällsområden. Det gäller t ex såväl öppen som sluten hälso- och sjukvård, läkemedel, hjälpmedel, tolktjänst, tandvård, hemtjänst och färdtjänst. I de flesta fall har höjningarna betydligt överskridit konsumentprisernas utveckling. Det finns t o m exempel på kommuner som tar betalt för tjänster som på grund av personalbrist inte utförts. Såväl staten som landsting och kommuner har i allt högre grad använt avgifter för vård och omsorg som ett instrument att styra den enskildes "konsumtion" och som en ren inkomstkälla. Vad vill nu Avgiftsutredningen göra åt detta? Vi får se vad som kommer ut av detta. Den gamla solidariteten sitter f n trångt till.