Utvecklingen av förtidspensioneringen: - lagstiftning och omfattning - Staaf, Lennart (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Antalet förtidspensioner har ökat kraftigt under senare år och passerat 400.000. Ökningen har ingett oro på grund av kostnaderna för samhället och konsekvenserna för de personer som slagits ut från arbetsmarknaden. I artikeln ges en översikt av utvecklingen av förtidspensioneringen och några av de orsaksfaktorer som presenterats i syfte att förklara utvecklingen