Social utblick: Är ättestupan nära? - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Ur prioriteringsutredningens slutbetänkande kan följande citeras: "Utifrån principen om alla människors lika värde är det hälso- och sjukvårdens uppgift att i största möjliga utsträckning ge alla den vård de behöver och kan förväntas ha nytta av. Hos äldre är det därvid viktigt att skilja på kronologisk och biologisk ålder. En persons kronologiska ålder avgörs av födelsedatum, den biologiska åldern beror på organens och kroppens funktion. Kronologisk ålder kan bestämmas exakt, biologisk ålder blir ett mera vagt begrepp. Om man frågar en politiker om det finns åldersgränser i vården så blir svaret ett kraftfullt nej. Men likväl tycks det finnas. Principen om alla människors lika värde oavsett ålder måste få genomslagskraft. Men tvivlet finns där. Kan den hävda sig mot besparingskraven?