Olycksfall bland äldre i Västmanlands län - Eilert Petersson, Elsvig (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Under 1989-1990 genomfördes en olycksfallsregistrering i hela Västmanlands län. Denna redovisning omfattar samtliga äldre, 65 år och äldre, som skadades och sökte vård hos läkare eller tandläkare i länet, totalt 1.655 personer. De utgjorde 9 % av samtliga skadade i länet. Flertalet av olycksfallsskadorna drabbade kvinnorna och de inträffade främst i hemmet och dess omedelbara närhet. Den vanligaste skadeplatsen i hemmet var bostadsrummet. Kvinnorna drabbades oftare inomhus medan männen främst skadades utomhus, ofta i samband med arbete med verktyg. Kvinnorna fick allvarligare skador än männen, främst frakturer och blev oftare inlagda på sjukhuset. De flesta olycksfallsskadorna hos äldre orsakades av fallolyckor, vanligen fall på samma plan där de äldre snubblat eller halkat. Den främsta anledningen till fall inomhus var att de blev yra eller benen vek sig av till synes ingen anledning och de föll till golvet. Det var stora skillnader mellan risken att drabbas av olycksfall inom de olika kommunerna, vilket ytterligare borde analyseras. Resultatet från olycksfallsregistreringen kommer att presenteras för ansvariga inom respektive kommun och användas vid uppbyggnaden av skadepreventiva åtgärdsprogram. Resultatet kommer även att ligga till grund för uppbyggandet av ett skadeförebyggande åtgärdsprogram i Västmanlands län.