Bentäthetsmätningar och behandling av osteoporos - Johnell, Olof; Ljunghall, Sverker; Mellström, Dan (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Med den nya tekniken kan vi nu mäta benmassan med god precision och använda detta instrument på samma sätt som blodtrycksmätning. Benmassemätningen är indikation på patientens risk och är ett mått på en gradvis ökande risk. Någon säker absolut frakturgräns finns ännu ej. Nu finns dock möjligheter till intervention, dels med ökad fysisk aktivitet, minskad rökning som en populationsprevention och dels som en individprevention med ett flertal läkemedel, tex östrogen. Huruvida dessa läkemedel skall registreras i Sverige diskuteras för närvarande av läkemedelsverket så behandling förutom med östrogen måste därför följas extra noga.