Döden och friheten - Jersild, P C (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
P C Jersild diskuterar i denna artikel personligt och öppet vad som kan anses vara en god död. Han utgår från hur vi själva skulle vilja dö om vi hade möjlighet att välja och frihet att påverka beslut som rör vårt döende. Tilltron till vår beslutskompetens växlar under olika skeden i livet och med problemets art. Det ärt ex helt accepterat att man tidigt i livet tecknar ett testamente som rör ens egendom; ett testamente som sedan betraktas som giltigt såvida det inte ändras. När det gäller s k livstestamenten finns inte samma tilltro till människans förmåga. Inte minst inom vården finns en fördomsfull inställning till livstestamenten. P C Jersild menar att i respekten för människovärdet måste även ingå som en grundläggande frihet, att den enskildes vilja om den egna döden respekteras; en respekt som i enstaka fall skulle kunna resultera i aktiv eutanasi. Eutanasifrågan måste därför diskuteras öppet och inte tigas ihjäl eftersom frågan ändå finns där. Den rör människans rätt att bestämma över sitt eget liv.