Samhällsmedicinaren och döden - Larsson, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Sven Larsson framhåller i denna artikel att samhällsmedicinen har en viktig uppgift, utöver prevention, nämligen att bevaka att svaga och utsatta grupper inte får stå tillbaka i dagens marknadsanpassning av vården. Studier av skillnader i hälsostatus mellan olika yrken och sociala gruppertilldrar sig allt mer intresse. När nu befolkningen blir allt äldre medför det, trots god vitalitet hos många, att det samlade behovet av vård och omsorg hos de äldre ökar. Genom Ädelreformen kan även problem uppstå i samordningen mellan sjukvård och social omsorg, menar författaren. Samhällsmedicinen har anledning att ägna uppmärksamhet åt jämlikhetsfrågor vid döende!. Hur påverkar vår ekonomi, var vi bor, vår sociala ställning och vilken etnisk grupp vi tillhör den vård vi får? Här bör samhällsmedicinens och omvårdnadens olika perspektiv kunna komplettera varandra. Sven Larsson är specialist i socialmedicin och överläkare vid samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.