Hur lever man i livets slut? En studie av palliativ vård inom Örebro län - Andershed, Birgitta; Ternestedt, Britt-Marie (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Som ett led i utvecklingen av den palliativa vården i Örebro gjordes 1989 en enkätundersökning avseende symtomlindring, anhörigas delaktighet och stöd till personalen i samband med dödsfall. I artikeln beskrivs de av personalen rapporterade vanligast förekommande symtomen. Därefter följer en redovisning av i vilken utsträckning anhöriga besökt den sjuke och varit närvarande vid dödsfallet. 56% av samtliga som avled gjorde detta utan att ha någon anhörig närvarande. Anhöriga som ej varit närvarande när patienten dog informerades om dödsfallet vanligtvis inom tre timmar och informationen gavs i 92% av fallen av sjuksköterska, vanligen per telefon. Stödsamtal med resurspersoner utanför personalgruppen förekom endast i undantagsfall. Den refererade undersökningen var ett led i starten av en hospiceavdelning vid Regionsjukhuset.Örebro och i att ett omfattande forskningsprojekt "Omsorg i livets slutskede" inleddes vid Centrum för omvårdnadsvetenskap, Örebro, i samarbete med Socialmedicinska institutionen, Uppsala universitet.