Temaledare: Sjukgymnastikens frontlinjer - Thrane Sundén, Bente (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Föreliggande temanummer vill belysa några av sjukgymnastikens frontlinjer inom funktions- och verksamhetsområden som ofta berör stora grupper av patienter. Sjukgymnasten arbetar förebyggande, habiliterande och rehabiliterande inom alla ålderskategorier, från spädbarn till åldringar. I den slutna värden är sjukgymnaster verksamma inom såväl somatisk som psykiatrisk akut-, kort- och långtidsvård. Inom den öppna värden är de flesta knutna till vårdcentraler. "Kropp och själ hänger samman" - ett påstående som väl återspeglar sjukgymnastisk verksamhet. Denna kräver därför kunskaper, såväl inom det sjukgymnastiska området, som inom humanbiologi, medicin, annan naturvetenskap och samhälls- och beteendevetenskapliga området. Detta temanummer vill också betona värdet av ett tvärfackligt samarbete såväl i den dagliga verksamheten som inom forskningen. Detta är befruktande för professionen och till gagn för såväl den enskilde patienten som för samhället.