Sjukgymnastens arbete med urininkontinens hos vuxna - Hahn, Inger (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Drygt en halv miljon av Sveriges befolkning lider av urininkontinens. Den typ av inkontinens som drabbar kvinnor under fysisk ansträngning som under motionsutövande, lyft, hosta, nysning eller skratt kallas ansträngningsinkontinens. Goda resultat har uppnåtts med bäckenbottenträning på dessa patienter. Direkt efter behandlingen anser sig 71% av kvinnorna vara förbättrade eller botade medan 29% är oförändrade. Långtidsuppföljning visar att 86% av kvinnorna har en permanent förbättringseffekt. Även patienter med stora läckage visar god förbättringsförmåga. Ålder, kroppsvikt, antalet barn, föregående inkontinensoperation eller varaktighet av symptomet har inte någon betydelse för träningsresultatet. Bäckenbottenträning är en lämplig primär form av behandling för kvinnlig ansträngningsinkontinens. Den är billig, effektiv och har inga kända risker.