Sjukgymnasten i företagshälsovården - Oscarson, Barbro; Weibull, Christina (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Företagshälsovård i mer organiserad form etablerades i slutet av 1960,men sjukgymnasten var inte med i teamet från början. Det dröjde några år tills man insåg, att sjukgymnastens kunskaper om hur människan påverkas av belastning i arbetet var en viktig komplettering i det medicinska och tekniska teamet. Arbetsuppgifterna har utvecklats från enbart behandlande till idag förebyggande. Inom företagshälsovården arbetar sjukgymnasten med analys och bedömning av riskfaktorer, arbetsplatsutformning och pro duktutveckling samt med utbildning. Fortbildningen inom företagshälsovård med inriktning påbelastningsergonomi startade 1972 och har successivt utvecklats och förlängts så att den nu motsvarar 20 högskolepoäng.