Social utblick: Det kostar hur man vänder sig - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
I anslutning till pensionsarbetsgruppens förslag till ny folkpension har också förtidspensioneringen aktualiserats. Den vill man inom gruppen helst inte befatta sig med eftersom den skulle rubba cirklarna för folkpensioneringens finansiering. Bäst att låta någon annan utredning ta hand om den, tycks man ha resonerat. En människa måste ha sin försörjning på det ena eller andra sättet. Det blir utgifter för samhället hur man än vänder på det. Klokheten leder till att möjligheterna i vissa fall att förtidspensionera av arbetsmarknadsskäl borde bibehållas. Stränga regler är nog bra. men en viss anpassning till enskilda förutsättningar och rådande konjunkturläge är att rekommendera.