Social utblick: Har sjukfrånvaro blivit sjuknärvaro? - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Sjukförsäkringen har genomgått många förändringar under de senaste sju åren. 1987 förbättrades försäk ringen så att sjukpenning utgick även för insjuknande dagen. Samtidigt ingicks kollektivavtal som innebar att de flesta anställda tillförsäkrades I 00% ersättning vid korttidssjukdom. I april 1993 infördes en karensdag och I juli 1993 sänktes kompensationsnivån för långtidssjuka till 70% efter 365 sjukdagar. Resultatet lät inte vänta på sig. Antalet sjukdagar sjönk drastiskt framför allt för korttidssjuka och kostnaderna kunde hällas nere i så hög grad att det tidigare underskottet kunde förbytas i ett överskott. Har då människor nu blivit friskare genom dessa administrativa åtgärder? Knappast. Man börjar nu alltmer tala om sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro. Eftersom levnadsstandarden för de flesta sjunkit under senare är tål inte familjeekonomin alltför stora avbräck och många väljer därför att gå till jobbet även om tex en förkylning skulle motivera några dagars sjukskrivning.