Ångest, sorg och depression sent i livet - Gut, Emmy (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Författaren publicerade 1989 sin uppmärksammade bok "Den sunda depressionen" på svenska. Det engelska orginalets titel är "Productive and Unproductive Depression. Success or Failure of a Vital Process". I sin artikel här återger och vidareutvecklar hon tankar från tidigare författarskap. Hon beskriver våra affekters adaptiva funktion och förklarar vad hon menar med begreppet depressionsarbete. Hon uppehåller sig vid komplikationer i de äldres sorgebearbetning, vilken med nödvändighet är annorlunda än de yngres. Med djupt inkännande där man anar den personliga erfarenheten av åldrandets mödor klargör hon varför det är så.