Omvårdnad och allmänmedicin - Olsson, Peter (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Omvårdnadsforskningen har starkt influerats av pedagogik och utbildningsteori kanske för att många företrädare varit vårdlärare. Allmänmedicinarna har i sin forskning kring konsultationer blivit mer och mer inriktade på kommunikationsteori av ofta amerikanskt ursprung. Samtidigt finns viktiga likheter och beröringspunkter mellan teori och metod utvecklingen för allmänmedicinen och omvårdnadsforskningen konstateras i nedanstående recension av Karin Dahlbergs bok Kvalitativa metoder för vårdvetare, Studentlitteratur Lund 1993.