Röda korset - Pettersson, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Röda korset är en internationell organisation ursprungligen startad 1863 för att arbeta med hjälp till sårade soldater i krig. Idag arbetar organisationen såväl nationellt som internationellt. I Sverige har Röda korset ca 400.000 medlemmar, är Sveriges största frivilligorganisation. I artikeln beskrivs Röda korsets aktuella arbete i Sverige idag. Artikeln tar upp värdet och omfattningen av det ideella arbetet, samarbetet mellan frivilliga och anställda samt beskriver några aktuella insatser som görs i Sverige idag. Röda korset har i ett flertal fall initierat verksamheter som senare övertagits av samhällets resurser. Arbetet har bedrivits inom många olika verksamheter tex sjuksköterskeutbildning, det vi idag kallar färdtjänst, organiserat stöd åt anhörigvårdare.