Konverteringsfrågan psykiatrisk tvångsvårdslagstiftning: Från beslut till handling och de olika aktörernas betydelse - Silfverhielm, Helena (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Alt överföra ('konvertera') en frivilligt intagen patient till tvångsvård har alltid varit kontroversiellt. En avsikt med den nya psykiatriska tvångsvårdslagen, LPT, 1992 var också att starkt begränsa möjligheten att konventera. Minskningen av antalet konverteringar blev dock marginell. I nedanstående artikel redovisas den historiska ut vecklingen av konverteringsfrågan samt en utvärdering av den nya lagen. Avslutningsvis presenteras socialstyrelsens förslag till förändrad lagstiftning.