En handlingsorienteret sundhedsundervisning - Bruun Jensen, Bjarne (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Hälsoundervisning kan vara inriktad både på att förebygga specifika sjukdomar och på att brett främja hälsan. I artikeln analyseras innehållet i dessa två inriktningar. Konsekvens av den breda ansatsen blir att främja elevernas beredskap till att förändra de egna individuella och kollektiva levnadsvillkoren. Forskningsmässigt finns det ett stort behov av att utveckla och innehållsbestämma en sådan inriktning av skolans hälsoarbete.