Pengar, ohälsa och beroende : Aspekter på den samtida och historiska tobakskontroversen(1) - Lindgren, Sven-Åke (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Fokuseringen på miljöargument och införandet av ett utpräglat "offerperspektiv" har förvandlat tobaksfrågan till ett växande allmänt problem. Under decennierna kring sekelskiftet 1900 förekom en likartad problematisering. Tobaksbruket, och i synnerhet cigarettrökning, förknippades då med en rad fysiologiska, psykiska, moraliska och ekonomiska skadeverkningar. De förmenta farorna förstärktes av att tobaksfaran associerades till hotbilder med ursprung i andra samtida sociala kontroverser. Trots en långvarig och intensiv samhällsdebatt etablerades dock inte tobaksfrågan som ett samhällsproblem. Fyra samverkande orsaksförhållanden poängteras: aktörernas oförmåga att enas kring ett handlingsprogram; nykterhetsrörelsens uteblivna engagemang; statens starka ekonomiska intressen samt problemets sammansmältning med andra samtida problemkomplex. Avslutningsvis görs en återknytning till dagens tobakskontrovers. Den präglas av samma konfliktstruktur och innefattar flera tendenser som är identiska med dem som utmärkte det tidiga 1900-talets strävanden att etablera tobaksbruket som ett samhällsproblem.