Sundhetsideal inom hälsorörelsen 1930-1950 - Palmblad, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Ett ökat hälsomedvetande bland befolkningen är centralt mål för de aktörsgrupper i samhället, vilkas samverkan är inriktad på att främja folkhälsan. En sådan aktörsgrupp utgörs av hälso- och friskvårdsrörelserna. I vilka avseenden har dessa rörelser bidragit till den moderna hälsosynen med dess specifika form av hälsomedvetande? Artikeln lyfter fram några komponenter i den hälsosyn som förmedlas av hälso- och friskvårdsrörelsen i Sverige under tidsperioden 1930-50, dvs genombrottstiden för folklig mobilisering på bred front kring hälso- och friskvårdsaktiviteter i Sverige. Framställningen är koncentrerad kring de retoriska strategier som tilllämpades för att få människor att anamma en hälsobefrämjande livsstil