Folkhälsa genom underhållning : - Ett samtida exempel - Eriksson, Bengt Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Att effektivt förmedla folkhälsoideal till de mest berörda, befolkningen, har av hälsoupplysare genom historien upplevts som ett aldrig helt tillfredsställande löst problem. Många modeller och kanaler har prövats. Vi kan under de sista femtio åren se en långsam glidning från faktaorienterade budskap, förmedlade via vetenskapsbaserade sändare, till en allt mer känslovädjande och reklamorienterad massinformation med anonym avsändare. I denna artikel beskriver Bengt Erik Eriksson vad som hittills är slutstadiet på denna utveckling: edutainment. Här går folkhälsoupplysningen in i TV-seriernas värld, blir ett integrerat element i det dramatiska och underhållande händelseförloppet. Detta är en trend, menar författaren, som får specifika konsekvenser på folkhälsan som demokratiskt projekt.