Social utblick: Falsk grundtrygghet - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Det har blossat upp en ny debatt kring den generella välfärden. Skall våra specialförsäkringar vara inkomstrelaterade eller skall de endast ge en grundtrygghet, lika för alla oavsett inkomst. Givetvis är det omtanken om vår samhällsekonomi som utlöst denna debatt. Men är då samhällsekonomin så dålig att det motiverar en nedskrotning av hela välfärdssystemet? För det är vad diskussionen egentligen handlar om, även om anhängare av grundtryggheten påstår något annat