Temaledare: Modeller för lokalt FoU-arbete i landsting och primärkommuner - Svensson, Roland (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Detta temanummer av Socialmedicinsk tidskrift handlar om det lokala och regionala FoU-arbetets möjligheter och problem. Vilken utvecklingskraft rymmer den lokala forskningen i landstingens och primärkommunernas regi? Hur bör denna forskning lämpligen utformas? Vilka risker och fallgropar lurar på vägen? Är det möjligt att bedriva en kvalitativt god forskning vid de nya enheterna? Vi har bett forskare från olika FoU-miljöer att reflektera över dessa frågor och redogöra för sina erfarenheter av FoU-arbetet. Det som förenar artikelförfattarna är deras erfarenheter av såväl forskningsverksamhet vid universitet som vid decentraliserade enheter. Förhoppningsvis kan deras synpunkter inspirera och väcka tankar av värde för den fortsatta utvecklingen av FoU-arbetet inom landsting och primärkommuner.