TUR-om slump vid prioriteringar i sjukvården - Axberg, Mikael (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Prioriteringsdebatten saknar inte förslag på kriterier för fördelning av knappa sjukvårdsresurser. Fördelning efter behov och nytta framhålls ofta som särskilt relevanta. Ett allmänt accepterat och ofta använt kriterium är också kö enligt principen "först till kvarn". Här tas argument upp till stöd för att prioritera med hjälp av lotterier, en förbisedd och kanske oförtjänt illa ansedd fördelningsteknik.