Helhetssyn i habilitering och rehabilitering - Ottosson, Lars-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Ökande specialisering har gjort det allt svårare att bevaka helhetssynen på människan i vården. Till hennes fysiska, psykiska och sociala dimensioner kommer en existentiell dimension som har att göra med livsinnehåll, livstillfredsställelse och livsåskådning. Habilitering och rehabilitering bör bland annat syfta till optimal framtida livstillfredsställelse med humanekologiska hänsyn. Möjligheterna att uppnå detta mål kan beskrivas med "den allmänna psykofysiska relativitetsteorin". Framgångsrik existentiell habilitering och rehabilitering innebär att människans "inre livsrum" blir meningsfullt för henne.