Social utblick: Skälig levnadsnivå - vad är det? - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Allt fler klarar inte sin försörjning utan måste söka socialhjälp. Orsaken är oftast arbetslöshet och skulder. Men den hjälp man kan få varierar kraftigt från kommun till kommun. Nu har den av regeringen tillsatta socialtjänstkommittén med uppdrag att se över socialtjänsten, lagt ett delbetänkande om socialhjälpen. Man föreslår en av riksdagen fastställd riksnorm som alla kommuner har att rätta sig efter. I det föreslagna beloppet, 2867 kronor som motsvarar helt basbelopp, skall ingå även kostnader för el, hemförsäkring och TV-licens, vilket inbegrips i socialstyrelsen nu gällande norm. Ute i kommunerna är meningarna delade. Typiskt är det uttalande som ett kommunalråd gjorde för Aktuellt: "Ideologiskt är det väl bra, men kommunerna har ju knappast ekonomi för det''. Man vågar gissa att det var en representant för en "snål" kommun.