Effekter av svenska PTD-kommitténs utbildning av allmänläkare i depressionskunskap: En cost-benefit analys - von Knorring, Lars; Carlsson, Per; Rutz, Wolfgang; Wålinder, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
1983-1984 genomförde svenska PTD (Committee for the Prevention and Treatment) kommittén en utbildning rörande diagnostik och behandling av depressioner, riktade till distriktsläkarna på Gotland. Vid utvärderingen användes 1982 som basår och 1985 som undersökningsår. Som ett resultat av utbildningen minskade antalet remisser till den lokala psykiatrin med 50%. Antalet slutenvårdsdagar pga depression minskade med 70%. Antalet sjukskrivningsdagar pga av depression minskade med 50%. Förskrivningen av antidepressiva ökade från 54% till 77% av riksgenomsnittet. Suicidfrekvensen sjönk från 19.7 till 7.1 suicid/100.000 inv/år. I en cost -benefltanalys beräknades utbildningsinsatserna ha kostat 369.000 kr medan den totala vinsten beräknades till 155.500.000 kr.