Arbetsterpi igår, idag, imorgon - Lindström, Inga-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Redan på 1800-talet insåg man aktivitetens betydelse för människans hälsa. Artikeln beskriver hur denna insikt utvecklats från 1920-talets reaktion mot sängläge som behandlingsform till dagens diskussion, där väsentliga uppgifter är att forma en god, konkurrenskraftig utbildning, att intensifiera och utveckla forskning i arbetsterapi och att göra professionen mera känd hos beslutsfattare, patienter och allmänhet. Under 1930- och 1940-talen diskuterades arbetsterapins betydelse. Under 50-talet stod frågan om rehabilitering i centrum. 1960-talet dominerades av utbildningsdiskussioner liksom stora delar av 70- och 80-talen. Nu ägnas frågor om syfte och mål med olika behandlingar stort utrymme. Väsentlig är också utvecklingen av en fördjupad vetenskaplig förståelse och den enskilda arbetsterapeutens möjlighet till utveckling av sin kompetens.