Social träning för patienter med anorexi och bulimi - Blomberg, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Anorexi och bulimi är psykosomatiska sjukdomstillstånd, som för med sig mer eller mindre grava funktionsnedsättningar i vardagslivet. En central del vid behandlingen av denna patientgrupp - inte minst som förberedelse till senare psykoterapi - är social träning. Erfarenheten visar att dessa patienter ofta har svårt att formulera sina svårigheter av flera orsaker, tex låg självkänsla, alexithymi samt ofta en förvånansvärt bristande insikt om konsekvenserna av sin ätsjukdom i ett större sammanhang. Tillämpning av s k mindmapping har visat sig vara ett användbart redskap vid problemformuleringen i social träning som behandlande aktivitet i grupp.