Ernst Westerlund - aktivitetsdoktorn - Jonsson, Hans (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Det ökade intresset för arbetsterapins teoretiska grund har aktualiserat ett behov av att undersöka de historiska rötterna. En av de personer som nämns i arbetsterapeutisk historieskrivning är doktor Ernst Westerlund, populärt kallad "Enköpingsdoktom". Han var verksam kring sekelskiftet och nådde såväl nationell som internationell ryktbarhet. Kärnan i den Westerlundska behandlingen var att väcka patientens egen vilja och hjälpa honom att anpassa vardagen till patientens specifika personlighet och problem. Westerlund förde in arbete som en hälsobringande och meningsskapande del, betonade att arbetet måste anpassas till individen och betonade vikten av balans mellan olika typer av aktiviteter. Miljöns betydelse betonades också. De Westerlundska idéerna är imponerande även sett i dagens ljus och aktuella för arbetsterapi.