Mödrahälsovårdens möjligheter att tidigt identifiera psykosociala riskgraviditeter - Sydsjö, Gunilla; Kjessler, Berndt (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Ur en population om totalt 1575 vid Linköpings kommuns sju mödravårdscentraler år 1983 inskrivna gravida kvinnor valdes en sk indexgrupp, omfattande 78 kvinnor med missbruksproblematik, psykisk ohälsa eller speciella sociala omständigheter av betydelse för graviditet och föräldraskap. Denna grupp jämfördes med en lika stor s k referensgrupp av kvinnor helt utan sådan problematik. I jämförelse med referenskvinnorna visade sig indexkvinnorna ha ett större behov av sjukvårdande insatser under graviditeten. Fler av indexkvinnornas graviditeter var oplanerade och bedömdes av obstetriker som komplicerade. Beträffande graviditetslängd, förlossningssätt och nyföddhetsdiagnoser hos barnen förelåg inga skillnader mellan grupperna. I somatiskt avseende var index- och referensbarnen således jämförbara vid födelsen. När barnen var 18 månader gamla vi sade dock indexbarnen oftare än referensbarnen en avvikande språk- och viktutveckling. Vid 4 år ansågs psykomotoriska utvecklingsavvikelser föreligga hos 41% av indexbarnen men hos endast 1% av referensbarnen. Studien tyder på att man med de använda operationella kriterierna lyckats identifiera samtliga mödrar med här avsedd typ av psykosocial problematik på ett tidigt stadium. Författarna rekommenderar en närmare integration av mödra- och barnhälsovårdens och den sociala barnavårdens verksamhet för att en ogynnsam utveckling hos barnen skall kunna förebyggas och motverkas.