Munchhausensyndromet by proxy - Stibner, Inga-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Ett annorlunda och ovanligt perspektiv på barn som far illa-problematiken fokuseras i denna artikel om "Munchhausensyndromet by proxy" (MSBP). MSBP innebär att föräldrar, i allmänhet modern, beskriver olika påhittade eller av dem själva framkallade symtom hos barnet. Någon medicinsk diagnos kan inte verifieras av vårdpersonal. I allvarliga fall kan det röra sig om livshotande framkallade sjukdomstillstånd, t.ex. förgiftning. Men även i lindrigare fall riskerar barnet att skadas såväl psykiskt som fysiskt på grund av oro, dödsrädsla, isolering från kamrater och var dagsliv eller på grund av onödiga utredningar och behandlingar. Författaren redogör för symtom och tecken på MSBP, beskriver tänkbara bakomliggande mekanismer och ger rekommendationer om hur personalen bör agera vid misstänkt MSBP.