Samhällssvikt vid omsorgssvikt - Lindblad, Frank (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Sexuella övergrepp mot barn uppmärksammades i Sverige först på 1980-talet. I teorin ser de rutiner och modeller som utvecklats för att handlägga dessa ärenden ut att fungera väl, men i själva verket existerar det en djup klyfta mellan ideal och realiteter i arbetet med de utsatta barnen. Med en engelsk term kallas detta för "neglect of neglect", dvs att barn som far illa inte uppmärksammas av myndigheter, på svenska "samhällssvikt vid omsorgssvikt". Artikeln beskriver och exemplifierar en modell för förståelse av de irrationella hinder som kan leda till att myndig heter inte uppmärksammar omsorgssvikt. Modellen omfattar faktorer av individuell, strukturell och sociokulturell art.