Utsatta barn i svensk lagstiftning - ett historiskt utvecklingsperspektiv - Persson, Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Först under 1900-talet har barnen på allvar blivit synliga i lagstiftningen. I artikeln tecknas viktiga milstoplar i barnavårdslagarnas utveckling. De tidigare lagarnas huvudprincip var att barnets situation skulle vara avgörande för vilka åtgärder barnavårdsnämnden borde tillgripa. Senare lagstiftning har frångått denna princip och betonar i stället föräldrarnas samtycke till insatserna. Artikeln diskuterar vilka intressen lagarna skall tillgodose. Vidare behandlas begreppen frivillighet och tvång samt konflikten mellan barns och föräldrars intresse. Avslutningsvis presenteras förslag till lagändringar för att förstärka barnens rättsskydd.