Livskvalitet och cancervård - Sullivan, Marianne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Vid flera allvarliga cancersjukdomar har behandlingen medfört avsevärt förbättrad överlevnad, medan insatserna i andra fall har palliativt värde. Behandlingen är vanligtvis invasiv och har varierande biverkningar. Kravet på utvärdering av de utnyttjade terapiformerna har ökat. Utvärderingen borde vid sidan om kliniska parametrar tillämpa livskvalitetsmätningar, eftersom tillförlitliga tekniker nu färdigställts. Dessa kommer att förfinas, men de som redan finns kan ge viktig klinisk kunskap. Korrekt val och utnyttjande av instrumenten är mer väsentlig för våra kunskaper om patienternas välbefinnande än flertalet av vårdens traditionella resultatmått. Livskvalitetsmätning i cancervården beskrivs till sina förutsättningar. Några exempel på användbara mätinstrument ges. Utvecklingen presenteras ur ett internationellt perspektiv.