Social utblick: Besparingar och förklaringar - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Det är påtagligt vilket nära samband de "nya" tankarna har med den samhällsekonomiska situationen. Och inget fel i det. Bistra tider föder jordnära tankar. Vad man skulle önska är emellertid lite mer ärliga redovisningar av bakgrunden. Säg att vi inte har råd just nu. Att vi måste tumma lite på våra visioner, men att vi fortfarande slår vakt om gemenskap och solidaritet i samhällslivet. Skona oss från tafatta försök att ge besparingarna en falsk glans genom att klä dem i fina nya principdräkter. Det är ingen större svårighet att se att ''kejsaren är naken".