Att mäta medicinsk kvalitet i primärvården - Lindström, Kjell (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Landstinget i Skaraborgs län har gjort en stor satsning på utbyggnad av primärvården. Detta har bl a lett till att patienter som tidigare skötts på sjukhusen nu sköts på vårdcentralerna. Ett omfattande utvärderingsprojekt genomfördes i samverkan med länssjukvården för att bl a studera den medicinska kvaliteten i primärvården. Man valde att genomföras k tracer condition-studier för fem diagnosgrupper. Samtliga studier visade att den medicinska kvaliten var lika bra vid vårdcentralerna som vid de sjukhusmottagningar man jämförde sig med. En av delstudierna - om insulinbehandlad diabetes - presenteras i denna artikel. Författaren anser att metodiken är relativt arbetskrävande men att studien av den medicinska kvaliteten startar en process som leder till att kvaliteten förbättras och är därigenom utan tvekan värd denna arbetsinsats.