Social utblick: När brukaren blev humankapital - Borg, Arne (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Det går undan i svängarna. För inte så länge sedan var ''brukarinflytande'' honnörsordet för dagen. Medborgarna skulle få större inflytande, göras mer delaktiga i den kommunala verksamheten. Avståndet mellan medborgare och beslutsfattare skulle minskas. Många kommuner trodde sig kunna uppnå den målsättningen genom att dela upp sin organisation i mer eller mindre självständiga kommundelsnämnder, var och en med sin administration. Visst höjdes varnande röster för att detta skulle leda till ökade kostnader, men det var ett pris man var beredd att betala för att uppnå det goda syftet, ökad närdemokrati. Så började kalla ekonomiska isvindar svepa fram över kommunerna.