Forskning och etiska principer - Nilstun, Tore (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Forskare står inte över den allmänna etikens krav. Samma grundläggande etiska principer som gäller i vardagslivet har forskaren också att rätta sig efter i sin verksamhet. Men vilka är de grundläggande etiska principerna? I denna artikel presenteras och kommenteras fyra sådana principer. Dessa är autonomi-, omsorgs-, integritets- och rättviseprinciperna.