Att reflektera över forskningens etiska aspekter: Forskarutbildningskurser vid socialmedicinska institutionen i Uppsala - Andersson, Margareta; Johansson, Stina (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Sedan 1987 har fyra forskarutbildningskurser i forskningsetik givits vid socialmedicinska institutionen i Uppsala. Föreläsningar och diskussioner har integrerats utifrån följande teman: Moralens grunder; Identifiering och analys av forskningsetiska frågor; Informerat samtycke; Etiska konflikter i forskning. Som föreläsare har medverkat filosofer, kliniskt verksamma forskare samt ledamöter från forskningsetiskkommitte. Kursledare har varit professor Claes-Göran Westrin, fil dr Stina Johansson och högskolelärare Margareta Andersson. Kursen har avslutats med kritisk granskning av forskningsetiska frågeställningar i kursdeltagarnas egna projekt. Margareta Andersson är högskolelärare vid Vårdhögskolan i Uppsala och doktorand, Stina Johansson är fil dr i sociologi och forskarassistent (MFR), båda vid socialmedicinska institutionen i Uppsala.