Hälsopolitik, trafiksäkerhet och hastigheter: eller "Har vi tid med säkerhet?" - Nilsson, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Trafiksäkerhet är en del av hälsopolitiken. Kopplingen mellan hälsopolitik och trafiksäkerhet framstår kanske inte som självklar när vi uppträder som trafikanter men är uppenbar för de som skadas i trafiken, genom de krav som därvid ställs på sjukvården. Minskade restider genom högre hastigheter leder till fler och allvarligare olyckor, vilket i sin tur leder till att allt fler kommer att få avsätta allt längre tid som trafikskadade. Frågan är om inte marginella tidsvinster som kan göras genom att öka hastigheten i vägtrafiksystemet försvinner i ökad skadetid för de som råkar ut för trafikolyckor? I artikeln gör Göran Nilsson, som är trafiksäkerhetsforskare vid statens väg- och trafikinstitut (VTI) i Linköping, ett försök att särskilja tidsaspekten i form av förändrade restider och skadetider för trafikskadade från de direkta kostnaderna för vägtrafiktransporter och trafikolyckor.