Tobak - ett eldfängt ämne - Nordgren, Paul (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
För att på befolkningsnivå få till stånd ett minskat tobaksbruk krävs en rad samverkande åtgärder av olika karaktär. WHO rekommenderar ett samlat åtgärdsprogram som innefattar såväl information, utbildning och rökavvänjningshjälp som regler för rökfria miljöer, förbud mot direkt och indirekt tobaksreklam, en aktiv politik, skärpta produktkrav mm. Det finns ingen enskild åtgärd som ensam förmår tränga tillbaka bruket, utan det krävs en sammanhållen och konsekvent tobakspolitik som utnyttjar en mängd olika insatser (1). Paul Nordgren, byrådirektör på socialstyrelsen och tobaksutredningens sekreterare, ger en bakgrund till utredningens förslag.