Rökaren har väjningsplikt - Öste, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
För tre år sedan bildades Smokepeace, en förening för' 'hänsynsfulla rökare och toleranta icke-rökare'', i en avsikt att göra sin röst hörd i rökdebatten. Föreningen var starkt kritisk mot den då intensiva rökdebatten - den var förorenad, ansåg Smokepeace, av "hårdvinklade" tolkningar av ett motsägelsefullt vetenskapligt material om rökningens vådor, och av många debattörers fixering vid ett brott - strafftänkande. Föreningen är också kritisk mot Tobaksutredningens lagstiftningsförslag - utom det som gäller en stor satsning på information, som Smokepeace anser vara ett i Sverige ännu oprövat verktyg. Bengt Öste är journalist och var Smokepeace's förste ordförande 1989-90.