Prioritering - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Politik är att välja något framför något annat, konstaterar Peter F Hjort i sin artikel i detta nummer. På vissa områden betingas sådana val tydligt av olika värderingar tex på preventionens fält något som illustreras av artiklarna inom huvudtemat i detta nummer. De grundläggande frågorna gäller här hur mycket vi är beredda att avstå av möjligheter till njutning och frihet för att minska risken för onödigt handikapp och död. På andra områden är den mest påtagliga faktorn bakom tvånget att välja den eviga klyftan mellan makten att begära och tvånget att försaka. Även här blir dock någonstans värderingarna avgörande -alltså frågor om vad vi begär mest och vilka som kan sätta makt bakom sina begär. I-världens hälso- och sjukvård har efter en period av nyrik yra drabbats av en tilltagande brist på resurser när det gäller att göra det möjliga. Detta har ibland tänt alltmer intensiva krav på prioriteringar. I Norge angav en kommission (Lönningsut valget) för några år sedan ett intressant betänkande i frågan. I Oregon USA har man lanserat en slags 100-i topplistor över behandlingar alltefter deras förmodade nödvändighet. Och i Sverige har en parlamentarisk utredning tillsatts för att inom två år ge rekommendationer lämpade för vårt land. Från Smt:s sida är vi glada att i detta läge kunna publicera ett par artiklar som behandlar i nämnda sammanhang centrala spörsmål.