Forskning om socialt nätverk och socialt stöd metod eller teoriproblem? - Östergren, Per-Olof; Hanson, Bertil S (Socialmedicinsk tidskrift, 1990)
Begreppen socialt nätverk och socialt stöd har fått stort genomslag i den socialepidemiologiska forskningen. I vida kretsar erkänns nu att den psykosociala miljön är av stor betydelse för hälsobeteende, vårdutnyttjande, sjukdom och död. På så sätt har detta också inneburit ett viktigt bidrag till forskningen om social etiologi och kan på sikt medverka till en ökad hälsomässig jämlikhet. De sista åren verkar dock den teoretiska utvecklingstakten inom området ha mattats en del. Därför förefaller de tecken på teoretisk förnyelse i form av en omvärdering av "kontroll"-begreppet som presenteras i denna artikel vara mycket intressanta inför framtiden. (Artikeln är en bearbetning av ett förederag som hölls vid X:e Nordiska kongressen i socialmedicin i Svendborg 12-14 juni 1989.)