Sverige och EG-anpassningen: Konsekvenser för alkoholpolitiken - Romanus, Gabriel (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
EG:s evangelium är marknadsekonomin. Monopolen och prispolitiken är därför kontroversiella i samband med Sveriges närmande till EG. Andra länder börjar dock se över sin alkoholpolitik. Det är därför angeläget att upprätthålla gränsskyddet och en hög prisnivå så länge vi kan, för att ge oss rådrum att utveckla andra alkoholpolitiska instrument.