Konsumtionsfördelning och alkoholskador: Alkoholpolitiska strategier i ljuset av motbokssystemets effekter - Norström, Thor (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
I denna artikel visas att motbokens slopande ledde till en omfördelning av alkoholkonsumtionen från små- och måttlighetskonsumenterna till storkonsumenterna. Den starkt ökande levercirrosdödligheten sedan femtiotalets mitt är sannolikt en följd av detta. I artikeln diskuteras även olika alkoholpolitiska strategier utifrån dessa resultat